Educatie

Zowel het begraven als het cremeren van uw huisdier is een prettige manier van afscheid nemen. Vaak is uw trouwe viervoeter een maatje geworden binnen het gezin. Naast het proces van afscheid nemen, kan een dierenbegrafenis of crematie zeker ook een educatieve functie hebben, met name voor uw kinderen.

Leren omgaan met verlies
Voor kinderen is het moeilijk te bevatten dat hun trouwe viervoeter er van de één op de andere dag niet meer is. In veel gevallen is het huisdier de laatste dagen van zijn of haar leven ziek of zwak. De dierenarts zal er alles aan doen om uw maatje zo lang mogelijk in leven te houden, maar op een gegeven moment zal de arts helaas toch het advies moeten geven dat het beter voor het beestje is om hem of haar te laten inslapen.

Inmiddels krijgt u diverse vragen van uw kinderen over dit proces, bijvoorbeeld: ‘Waarom gaat Bello dood?’ en ‘Komt Bello nu nooit meer terug, mama?’ Voor u als ouder is het beantwoorden van deze vragen lastig en eigenlijk bent u op zoek naar de juiste manier om uw kinderen ook op een waardige manier afscheid te laten nemen van de trouwe viervoeter.

Steeds vaker kiezen huisdierbezitters ervoor om hun dierbare vriend in een dierenuitvaartkist te begraven of cremeren. Enkele aspecten van een dierenuitvaart zijn hetzelfde als bij een normale uitvaart. Het afscheid nemen, het huisdier in de kist leggen, de kist met de naaste familie sluiten en als laatste de kist begraven of cremeren; het zijn allemaal gebeurtenissen die zich ook bij een alledaagse uitvaart voordoen. Het betrekken van uw kinderen bij dit proces, door ze bijvoorbeeld te laten helpen bij het in de kist te leggen van het geliefde huisdier, is een prettige manier om te leren omgaan met het feit dat hun huisdier er niet meer is. Het zorgt immers voor een betere verwerking, als kinderen zien dat het overleden huisdier in zijn of haar natuurlijke houding ligt.

Een persoonlijke tint
Om kinderen beter te leren omgaan met het verlies van hun huisdier, kunt u ervoor kiezen een persoonlijke tint toe te voegen aan de houten dieren doodskist, bijvoorbeeld een foto van uw huisdier op het deksel van de kist laten bedrukken of het deksel van de kist zelf te versieren of te beschilderen.

      

De kist zelf in elkaar zetten
Het is ook mogelijk om een kist te bestellen en deze helemaal zelf in elkaar te zetten. Deze kartonnen kist wordt als plat pakketje opgestuurd en vervolgens kunt u er zelf mee aan de slag. Het is zeer eenvoudig in elkaar te vouwen en te verlijmen. Vervolgens kunt u de kist geheel naar eigen smaak versieren. 

                                                          
 

Een waardig afscheid voor